Herbata rooibos jako zamiennik innych napojów


rooibos

Popularna herbata rooibos

Herbata to napój znany na całym świecie od setek lat. W Europie pojawił się w połowie XVI wieku i szybko zyskał popularność. Dziś herbatą delektuje się każdy z nas, jest to napój będący alternatywą dla wody, soków, czy nawet kawy. W sklepach dostępne są różne zestawy herbat, w skład których wchodzić mogą herbaty czarne, zielone, białe, owocowe, czy też ziołowe. Jedną z najczęściej wybieranych herbat jest herbata rooibos.

Jest to herbata z czerwonokrzewu afrykańskiego, dlatego też nazywana jest czasami czerwoną herbatą. Warto podkreślić, że nie jest to określenie poprawne. Ma delikatny, lekko słodki smak i zawiera bardzo małą ilość tanin, dzięki czemu nie ma w niej charakterystycznej nuty goryczy. Herbata rooibos często występuje z różnymi dodatkami smakowymi, na przykład z miodem, goździkami i pomarańczą, wanilią czy karmelem.
Herbatę rooibos można pić do posiłku lub samodzielnie. Świetnie smakuje zalana wrzątkiem, ale można dodać do niej również miodu czy cytryny. Z kolei dodatek goździków i cynamonu spowoduje, że powstanie pyszna i rozgrzewająca herbata zimowa.

Bogate właściwości

Rooibos, podobnie jak inne rodzaje herbat, jest bogata we flawonoidy, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dlatego też warto włączyć taką herbatę do codziennej diety zastępując nią inne wypijane napoje. Rooibos nie zawiera kofeiny, dzięki czemu można ją pić również przed snem – nie wpłynie negatywnie na proces zasypiania. Herbata nie zawiera białka, węglowodanów ani tłuszczu, dzięki czemu jej wartość energetyczna jest zerowa. Bez przeszkód mogą ją więc pić osoby z nadwagą czy też chore na cukrzycę.

Herbaty z całego świata

W sklepach do wyboru są również inne herbaty świata, często pochodzące z dalekich zakątków naszej planety. Można je kupić w postaci wysuszonych liści lub w postaci ekspresowej – w torebkach. Wybierając pierwszy rodzaj herbaty, warto zaopatrzyć się w zaparzacz, który ułatwi jej przyrządzenie i oddzielenie liści od naparu. Większość herbat, w tym również rooibos, zalewamy wrzątkiem lub gorącą wodą i parzymy od pięciu do dziesięciu minut. To gwarantuje nam uzyskanie najlepszego aromatu herbaty.