Herbata z imbirem – kiedy warto po nią sięgać?


herbata imbirowa

Imbir jako zdrowy dodatek

Imbir jest rośliną o wielu właściwościach leczniczych, znaną ludzkości już od wieków. Jego połączenie z herbatą sprawi, że nie tylko otrzymamy pyszny, aromatyczny napój, ale także ofiarujemy swojemu organizmowi tak potrzebne wartości odżywcze. W jakich sytuacjach herbata z imbirem sprawdzi się najlepiej i jak należy ją przyrządzić?

Rozgrzewająca herbata z imbirem

Napar zawierający imbir to dobra herbata na chłodniejsze dni. Połączenie składników, takich jak herbata czarna, cytryna i korzeń imbiru sprawi, że zaparzony napój będzie miał znakomite właściwości rozgrzewające. Sprawdzi się to zwłaszcza późną jesienią oraz zimą. Taką herbatę warto pić nie tylko podczas niekorzystnej pogody, ale również w przypadku przeziębienia. Imbir posiada bowiem właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi objawy infekcji wirusowych. Zawiera też substancje o właściwościach odkażających, będzie więc niezwykle pomocny w walce z bólem gardła.

Właściwości lecznicze

Czarna lub zielona herbata z dodatkiem imbiru sprawdzą się nie tylko w przypadku infekcji. Imbir posiada szereg innych właściwości zdrowotnych:

  • działa korzystnie na układ pokarmowy, dzięki czemu niweluje problemy z trawieniem;
  • łagodzi mdłości;
  • działa przeciwbólowo;
  • przeciwdziała powstawaniu zakrzepów, dlatego jest szczególnie polecany dla osób z wysokim poziomem cholesterolu;
  • przyczynia się do zwiększenia koncentracji i poprawy pamięci.

Jak widać, imbir znakomicie sprawdza się w przypadku wielu dolegliwości. Dodawanie go do codziennej herbaty sprawi, że już po kilku dniach będzie można odczuć zauważalną poprawę samopoczucia i przypływ energii.

Herbata z imbirem – jak przygotować?

Istnieje mnóstwo różnych przepisów. Niezależnie od tego, który wybierzemy, warto pamiętać o dwóch kwestiach. Do herbaty lepiej sprawdzi się imbir starty, który pozwoli na przeniknięcie do napoju większej ilości dobroczynnych składników. Istotne jest również to, aby nie zalewać herbaty wrzątkiem. W wysokiej temperaturze nie przetrwają niektóre witaminy czy związki odżywcze.
Jeśli chodzi o dodatki, najlepsze herbaty zawierają nie tylko imbir, ale też miód, cynamon, kurkumę czy cytrynę. Niezależnie od tego, czy najbardziej smakuje nam herbata zimowa czy np. indyjska masala chai, możemy być pewni, że imbir będzie doskonałym i zdrowym dopełnieniem naszego napoju.