Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa. Jej właściwości i zastosowanie

mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa to herbata, która ma zastosowanie w medycynie ludowej od wieków. Jej najważniejszym działaniem jest łagodzenie objawów dolegliwości układu pokarmowego. Najczęściej stosowana jest w przypadku bóli brzucha, braku łaknienia czy też wzdęć. Inaczej nazywana jest miętą lekarską.

Dolegliwości żołądkowe

Mięta to idealna herbata na prezent, dla osób mających problemy z żołądkiem. Mięta rozwiązuje problemy związane ze skurczami górnego odcinka przewodu pokarmowego oraz problemy związane z niestrawnością i wydzielaniem soków trawiennych. Dodatkowo herbata miętowa przywraca ruchy perystaltyczne jelit dzięki czemu zapobiega wzdęciom pozwalając przemieścić się treści jelitowej. Może być również zastosowana w przypadku nieżytu żołądka oraz syndromie drażliwego jelita.

Problemy wątrobowe

Mięta i przetwory z mięty mają także zastosowanie w przypadku schorzeń wątroby i dróg żółciowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i innych problemach związanych z wątrobą. Obecnie lekarze zalecają także stosowanie mięty pomocniczo w przypadku kamicy nerkowej oraz żółtaczki.

Problemy wątrobowe

Mięta i przetwory z mięty mają także zastosowanie w przypadku schorzeń wątroby i dróg żółciowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i innych problemach związanych z wątrobą. Obecnie lekarze zalecają także stosowanie mięty pomocniczo w przypadku kamicy nerkowej oraz żółtaczki.

Kosmetyka

Mięta jest także stosowana w kosmetyce. Bardzo często używa się ją jako składnik past i proszków do czyszczenia zębów, a także płynów do płukania jamy ustnej.

Jak widać mięta ma szerokie zastosowanie i dlatego też wybierając zestaw herbat warto wrócić uwagę, aby była w składzie.