Mięta pieprzowa

Herbata zielona z miętą


herbata zielona

Herbata zielona- dobra herbata

Dla każdego znawcy i konesera herbaty liczy się jej wyrazisty smak i unoszący się wokół aromat. Dobra herbata zielona to taka, która pobudza zmysły i daje niewysłowioną przyjemność. Marokańska herbata z miętą (tzw. Tuareg) z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mocnych akcentów skumulowanych w jednej filiżance. Z przygotowywaniem herbaty w Maroku łączy się swoista filozofia życia, która każe celebrować każdy moment spędzony przy kubku tradycyjnego napoju. Zaproszenie na gorącą herbatę jest także wyrazem ogromnej gościnności Marokańczyków. Teraz ty także, w zaciszu własnych czterech ścian, możesz poczuć charakter marokańskiego folkloru.

Dobroczynny wpływ zielonej herbaty

Herbata zielona jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim zdrowa. Oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza proces przemiany materii, wspomagając redukcję masy ciała, korzystnie wpływa na funkcje trawienne. Napój z pierwszego parzenia działa pobudzająco i aktywizująco, z kolei picie herbaty z drugiego parzenia pozwala się w pełni zrelaksować, uspokoić i wyciszyć. Herbaty zielone są zróżnicowane i występują w licznych odmianach, lecz łączy je jedno: staranna selekcja liści i poddanie ich fachowemu procesowi fermentacji, by zachowały jak najwięcej cennych składników odżywczych.

Moc mięty

Mięta pieprzowa jest niezwykle istotnym składnikiem herbaty. Zioło to jest znane ze względu na swe lecznicze właściwości, szczególnie, jeśli chodzi o łagodzenie dolegliwości układu pokarmowego, jak np. nudności czy wzdęcia. Herbaty ziołowe są łagodne i mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Odznaczają się także niespotykanymi walorami smakowymi. Herbata miętowa przynosi ulgę i orzeźwienie, zwłaszcza w upalne letnie dni.

Marokański Tuareg w twoim domu

Każdy, kto odbył podróż do Afryki i choć raz skosztował marokańskiego specjału, natychmiast dostrzeże jego zalety. Ta chińska herbata musi zostać poddana niespiesznemu procesowi parzenia. Wówczas będzie smakowała wybornie, a naszą kuchnię wypełni orientalny zapach, który może dać wyłącznie herbata aromatyzowana. Filiżanka parującego napoju rodem z Maroka zawsze jest dobrym bodźcem do spędzenia miłych chwil w gronie rodziny lub do zaproszenia gości. To dobitnie pokazuje, iż herbaty świata mają cudowną moc integrowania ludzi. Warto zatem odkrywać je każdego dnia, bo upodobanie do herbaty łączy osoby na całym globie, niezależnie od poglądów czy koloru skóry.